در ابتدای جلسه آقای مهندس گرجی ضمن خیرمقدم به حاضرین در جلسه با بیان اینکه با استفاده از علم و تجربه میتوان تعداد سمپاشی ها بر علیه پسیل را کاهش داده و یا کلا سمپاشی ها را حذف نمود، به دو مثال در این زمینه اشاره کردند. ایشان گفتند در سال گذشته در ۱۲۰ هکتار از باغات رفسنجان، آفت پسیل پسته بدون حتی ۱ بار سمپاشی، با کمک کارشناسان کشاورزی کنترل شده است. مورد بعدی ۱۱۰ هکتار باغ پسته ارگانیک در منطقه زرندیه هست که بدون حتی یکبار سمپاشی آفات پسته کنترل می شوند. ایشان پایین بودن کیفیت سموم را فقط یکی از عوامل عدم تاثیرگذاری سم بر روی آفت و افزایش تعداد سمپاشی ها دانست و گفت : طی ۳۰ سال گذشته هم کیفیت و هم کمیت آب آبیاری کاهش یافته است. سن درختان بالاتر رفته و اقلیم و آب و هوای منطقه تغییر کرده و اراضی کشاورزی خرد و تقسیم شده اند. در موتور پمپ های خرده مالکی اگر هماهنگی در کنترل آفت وجود نداشته باشد و تعدادی از افراد به موقع سمپاشی نکنند این آفت از طریق وزش باد و طوفان، از یک قطعه زمین به قطعات مجاور انتقال یافته و تعداد سمپاشی ها افزایش پیدا می کند. مدیر جهاد کشاورزی پیشنهاد کرد موتور پمپها زیر نظر کارشناسان مجرب، آفات را بصورت یکپارچه و هماهنگ کنترل نموده و تعداد سمپاشی ها را کاهش دهند. در این جلسه آقای دکتر بصیرت از محققین پژوهشکده پسته کشور گفتند : پسیل پسته، تنها آفتی است که میتوان آن را بدون سمپاشی و با رعایت یکسری اصول به راحتی کنترل نمود. در ادامه صحبتها ایشان فرمودند بهترین زمان مبارزه علیه پسیل مراحل پورگی سن یک تا سه می باشد. بهتر است با نمونه برداری و شمارش پوره ها اقدام به مبارزه نمود سطح آستانه زیان اقتصادی برای ارقام اکبری،کله قوچی،احمدآقایی ۵پوره بر روی هر برگچه ( نمونه برداری از ۲۰ درخت، هر درخت ۴برگچه و سپس شمارش پوره ها و به دست آوردن میانگین جمعیت پوره در باغ) و برای رقم اوحدی ۱۰پوره به بالا می باشد.
ایشان در ادامه ذکر کردند که شخم زمستانه (از اوایل آذر تا اوایل اسفند)درصد بالایی از نسل زمستان گذران را از بین برده و در جلوگیری از طغیان آفت درسال بعد موثر می باشد. حفظ حشرات مفید در باغ در اول فصل ضروری بوده بخصوص زنبورهای شکارگر و لارو کفشدوزک زیرا هر لارو کفشدوزک در طول روز میتواند از ۲۰۰تا ۳۰۰عدد پوره پسیل تغذیه کرده بنابراین لازم است در اوایل فصل حتی الامکان از سموم پر خطر استفاده نشود.
قبل از سمپاشی حتما نمونه برداری از باغ انجام شده و سپس اقدام به مبارزه نمایید در صورتی جمعیت پورههای سن یک تا سه بالا بود اقدام به کنترل آفت نمایید اگر تعدادپوره ها زیر ۵ بود با یک آب صابون ۲.۵ در هزار میتوان جمعیت پسیل را کنترل نمود. اگر در نمونه برداری جمعیت پوره بالا و جمعیت تخم و حشره بالغ پایین باشد هم صابون و هم سم جمعیت آفت را کنترل می نماید. اگر جمعیت تخم بالا و پوره هم بالا باشد، هر سمی استفاده شود ۷روز بعد برای جلوگیری از طغیان مجددا باید سمپاشی انجام گردد.اگر حشره بالغ و تخم و پوره هر سه بالا بود اول صابون کشاورزی استفاده شود ۴الی ۵روز بعد سم مورد نظر و بعد از یک هفته مجددا صابون استفاده گردد تا از طغیان جلوگیری شود
اگر جمعیت تخم به تنهایی زیاد بود ۴الی ۵روز صبر کرده و سپس اقدام به مبارزه نمایید و در صورت بالا بودن حشره بالغ ۱۰روز صبر نموده و سپس اقدامات لازم انجام گردد
در مورد تاثیر صابون ها ایشان یادآور شدند که اکثر صابون ها باغ را بین ۸تا ۱۰روز تمیز نگه داشته و اکثر مواد ظرفشویی حداکثر تا ۱۴روز باغ را بدون افزایش جمعیت نگه میدارند.
در مورد مصرف گوگرد ایشان فرمودند که بهتر است تا دمای ۳۷ درجه از گوگرد استفاده شود و در دماهای ۳۸، ۳۹ و ۴۰ در هنگام استفاده گوگرد با کائولین مخلوط گردد.در دمای بالای ۴۰درجه هیچ نوع گوگردی نباید استفاده گردد و گوگرد مایع کمترین تاثیر و بیشترین سوزندگی را در بین گوگردها دارد.
در ادامه جلسه ایشان به موضوع عدمتعادل عناصر غذایی در برگها (ازت زیاد در برگها ) پرداختند و گفتند مصرف زیاد کودهای نیتروژن دار(کود ازته) باعث طغیان پسیل میگردد پس بهتر است در مصرف کودهای ازته دقت لازم به عمل آید.
تقویم کلی برای مبارزه با پسیل
۱-شخم زمستانه
۲- مبارزه با آفات اول فصل (سموم کمتر برای حشرات مفید)
۳-محلولپاشی انواع کود +صابون ۲.۵در هزار اردیبهشت ماه
۴- صابون ۲.۵+سولوپتاس ۲.۵در هزار در خرداد و تیر ماه
۵-آبپاشی در خرداد ماه
۶- تا دمای ۳۷درجه استفاده از گوگرد. ضمنا گوگردپاشی باید بعد از تشکیل پوست استخوانی پسته انجام شود.
۷-دمای ۳۷تا۴۰ گوگرد به همراه کائولین
۸-بعد از برداشت صابون و سموم کم خطر

کلاس آموزشی مدیریت پسیل پسته (شیره خشک ) یکشنبه شب مورخه ۱۴۰۲.۲.۲۴ با تدریس آقای دکتر بصیرت محقق محترم پژوهشکده پسته در محل تالار هتل ملائکه برگزار گردید.
برچسبها:پسته
نظرات کاربران