مهندس محمد رضا حمزه ای
کارشناس ارشد حاصلخیزی خاک و تغذیه گیاه
✔️در خاک باغاتی که مقدار سدیم بالایی دارند، مشکلاتی از قبیل نفوذپذیری کم خاک، سمیت سدیم برای درختان و کاهش جذب سایر عناصر غذایی توسط درختان وجود دارد.
✔️یکی ازعناصری که می تواند در مکانهای تبادلی ذرات خاک جایگزین سدیم شده و اثرات مخرب سدیم را کاهش دهد، کلسیم است که در خاک بیشتر به صورت دو ترکیب گچ (CaSo4) و آهک (CaCo3) وجود دارد.
✔️انحلال این دو ترکیب در رطوبت خاک برای آزاد شدن یون کلسیم و جایگزینی آن با سدیم نسبتاً کم است، بنابراین باید از طریقی، یون کلسیم را آزاد نموده که یکی از موثرترین و سریعترین روشها، کاهش پ هاش خاک توسط اسید سولفوریک و شکستن این دو ترکیب برای آزاد شدن یون کلسیم می باشد.
✔️از آنجا که به دلیل وجود ترکیبات قلیایی در خاک و خاصیت خنثی کنندگی زیادی که برای اسید دارند، برای خنثی شدن این ترکیبات مقدار زیادی اسید سولفوریک لازم می باشد، بنابراین به صرفه ترین راه، کاهش پ هاش آب آبیاری تا حد معینی و با توجه به نوع بافت خاک و افزایش دفعات استفاده از اسید سولفوریک در فصل خواب درختان که زمان آبشویی خاک باغات می باشد.
✔️باید توجه داشت که استفاده بی رویه، حساب نشده و بدون توجه به بافت خاک از اسیدسولفوریک در خاک باغات، علاوه بر آسیب جدی که به ریشه درختان وارد می نماید، می تواند در درازمدت ساختمان خاک را از بین برده و عناصر غذایی خاک را تخلیه نماید.
✔️ باغاتی که قصد دادن کود حیوانی دارند،بهتر است آبشویی و اسید دهی را قبل از کوددهی انجام دهند.
نظرات کاربران